Linnéa Hedström

Kategori: Mat och dryck

Ugnsbakad Granola

I torsdags när jag var sjuk passade jag och Sofia på att baka lite. Vi gjorde bland annat denna granola som blev super god men också nyttiga chokladbollar gjorda på nötter, kakao och dadlar. Hade hört att dem skulle smaka likadant som vanliga men det håller jag nog inte med om. Dock så är dem nyttiga vilket är det viktigaste. Granolan som vi gjorde består också utav massa olika nötter, havregryn, kokos, kanel. Denna blev iallafall en riktig höjdare och är super god att ha i filen eller yoghurten på morgonen.

Vill verkligen göra mer nyttiga recept på, så om någon har något bra tips på någon nyttig godsak är det mer än gärna välkommet.

Sjuk

Har känt mig lite dålig i ett par dagar nu. Haft ont i kroppen och haft feberkänsla. Har knappt orkat göra någonting mer än typ gått ut och handlat. Idag så har jag legat hemma hela dagen och kurerat mig. Och gjort denna superbomb till mellis. Fil, hallon, banan och granola, super gott. Nu tänkte jag sätta på en disk sen kanske mamma och pappa kommer över på en fika.

Sjögräsnudlar

Igår åt jag något annorlunda. På senaste tiden har jag försökt äta mer kalorisnål mat och jag hoppas det ska hjälpa mig att gå ner lite i vikt. Sofia tipsa mig om dessa nudlar som endast innehöll 4 kcal per portion. Sjögräsnudlar. Låter kanske inte så inbjudande men det fungerade faktiskt. Man kan ha dem i nudelsallad eller byta ut mot pasta och så. Själv åt jag det tillsammans med en kycklinggryta jag gjort på grönsaker, kyckling kokosmjölk samt grön curry. Super god! Försökte få en bra bild på hur nudlarna såg ut men lyckades inte. Dem finns iallafall att köpa på nästan alla livsmedelsbutiker.

Gårdagens snabba middagstips

Här är gårdagens snabba middagstips. En riktigt god korvstroganoff med  en touch utav dijonsenap.

Ingredienser:

500 g falukorv
1 gul lök
3 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
3 dl grädde
Hackad persilja
Smör
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Skär korven i 1/2 cm tjocka bitar.
2. Hacka löken
3. Bryn korven och löken i smöret.
4. Tillsätt dijon och tomatpuré.
5. Slå på grädden samt salta och peppra.
6. Låt små puttra i ett par minuter.
7. Vänd i hackade persiljan.
8. Servera med ris, potatis eller pasta.

Smaklig måltid!

 

Minestronesoppa

Här kommer ett riktigt gott recept på en Minestronesoppa som vi gjorde igår när mamma fyllde. Tänkte dela med mig utav detta recept då den var hur god som helst och enkelt att göra. Soppan är vegetarisk. Receptet är för 4 portioner 

Ingredienser:

 

3 st morötter
4 st potatisar
1 st lök, gul
1 st schalottenlök
4 st vitlöksklyftor
4 st selleristjälkar
4 st plommontomater
1 st chili, röd
1 st blomkål, litet huvud
0.5 dl olivolja (Castel di Lego eller annan jungfruolja)
100 g spenat
salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skala och tärna morötter och potatis.
2. Skala och skiva den gula löken.
3. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
4. Skär selleristjälkarna i 3 cm långa bitar.
5. Tärna tomaterna.
6. Dela chilin i 4 delar och avlägsna kärnhuvudet.
7. Skär blomkålen i buketter.
8. Stek försiktigt lök och vitlök i 1 dl olja i en stekgryta.
9. Tillsätt morötter, potatis, selleri och tomater.
10. Täck med vatten och koka på svag värme ca 1 timme.
11. Tillsätt blomkål och chili i soppan, smaka av med salt och peppar.
12. Koka ytterligare 10 minuter.
13. Tillsätt spenat strax innan servering. Avsluta med att ringla resterande olja över soppan.
14. Servera med riven parmesanost och gott bröd.

Smaklig måltid!

Fläskfiépasta

Kvällens mat blev det här. Eftersom mitt intresse för mat är ganska stort så vore det roligt att dela med mig lite utav min vardags mat till er. Eller vad tycker ni? Ida gjorde jag iallafall en pastarätt med fläskfilé, championer och grädde. Supergott blev det. Här kommer receptet.

Ingredienser:

Penne pasta
250 g fläskfile
200 g svamp
1 gul lök
1 klyfta vitlök
4 msk olivolja
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
2 tsk soja
6 msk rött vin
salt
svartpeppar
hackad färsk basilika eller persilja
riven parmesanost

Gör såhär:
 1. Sätt på vatten till pastan.
2. Skala och hacka löken.
3. Lägg i en panna med höga kanter.
4. Skala och pressa i vitlök.
5. Fräs lök och vitlök i olivolja eller smör.
 6. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor. 
7. Stek svampen i en torr stekpanna.
8. Koka pastan.
9. Rör i mjöl i lökblandningen och fräs.
10. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
11.Tillsätt grädden samt svampen och låt småputtra.
12. Skär under tiden filén i strimlor.
13. Bryn köttet i en panna. Lägg över i såsen och koka upp. 
14. Rör ner vin och soja i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
15. Skölj och hacka örterna och vänd i såsen.
16. Häll av pastan och blanda ihop allt i en skål.
17. Servera med riven parmesan.

flytt

Flytt, flytt och flytt. Ja det är det som har stått på schemat senaste tiden. Nu har vi äntligen fått in alla stora möbler så nu är det bara lite små plock kvar. Jag längtar tills allt blir klart så jag kan få visa er hur det ser ut. Eftersom jag har haft fullt upp har jag inte prioreterat bloggen heller särskilt mycket. 

Jag är fortfarande sjukskriven och kommer vara det en tid fram över. Känns som att det går framåt ibland men sen kommer något bakslag och då känns det som man är på noll igen. Men det är bara att kämpa. Jag är ju bra på det. Imorgon fyller jag 20 år också, herregud vad tiden går snabbt. Det var inte länge sedan jag fyllde 18 år känns det som.

Idag passade jag på att göra en pasta lunch till mig själv. Det blev lite färsk pasta med en sås på kyckling, chili och paprika cream fraisch, plommon tomater, vitlök och lite andra kryddor. Det blev supergott och riktigt krämigt. Så som jag gillar.